detfalskested

Facebook-dræberen

29. september 2014 af Mikkel Munch Mortensen

For nogle dage siden, tilsyneladende ud af ingenting, eksploderede hypen om det nye sociale netværk, Ello. De slår sig – fint hjulpet på vej af medierne – op på at være en slags modpol til Facebook, ved ikke at være en reklameplads hvor brugerne er produktet der sælges til annoncørerne. Om det lykkes vil tiden vise. Man kan, på trods af sin tvivl, ikke andet end håbe det. Men selv da har vi kun løst en lille del af problemet med Facebook. Al vores data vil stadig være samlet 1 sted.

Lige nu lader det til at Ello mest bliver brugt til, med rettidig ironisk distance, at positionere sig som social media first mover. Min egen skeptipessimistiske forudsigelse er at det heller ikke rigtigt rykker længere end det. Men jeg kan tage fejl. For jeg hører fra flere sider en – til tider nedladende – sammenligning med Diaspora, der for nogle år siden i medierne også blev udråbt til at være den nye Facebook-dræber. Og som i de flestes øjne var en dødfødt døgnflue. Går man dem på klingen og spørger om de har været logget ind siden de registrerede sig, siger de oftest nej. Og så er de for det første selv ude om at fluen ikke levede længere end et døgn. men endnu vigtigere: De tager fejl.

Jeg er en af de (få?) der troede så meget på filosofien bag Diaspora at jeg holdt fast. Og det er jeg glad for. I dag henter jeg langt mere inspiration på Diaspora end jeg gør på Facebook. Dog krævede det noget tid før jeg forstod at udnytte Diasporas muligheder. Og derfor vil jeg i anledningen af Ello-hypen her komme med et par gode råd til at bruge Diaspora. For Facebook-alternativet findes allerede. Det trives. Og vigtigst af alt: Der genereres andet – og langt mere – indhold på Diaspora end "nå, så er jeg også ny (og alene) her"-opslag.

Vigtigst af alt: Følg tags, ikke (kun) folk.

Indrøm det: De fleste af dine venner er i virkeligheden dybt uinteressante. Blandt andet derfor er mange af os inderst inde trætte af Facebook. Især Facebooks newsfeed, fordi det er en uskøn blanding af ligegyldigheder og reklamer. I bedste fald har man søgt ud i nogle mere emnespecifikke Facebook-grupper hvor der deles mere interessant indhold, da man også får input fra folk man ikke kender. Det er også derfor mange (mig selv i hvert fald) finder Twitter langt mere interessant end Facebook: Her følger man folk fordi de har noget spændende på hjerte, ikke fordi man har gået i skole med dem eller har samme mormor. På det punkt er Diaspora mere lig Twitter end Facebook. Man følger folk der er interessante.

Men man følger ikke kun folk. Diaspora har den geniale feature at man også kan følge #hashtags. Interesserer man sig for urban gardening? Så følger man et par tags for det. Intesserer man sig for en modernisering af ophavsretten? Så følger man måske #copyright og #creativecommons. Og så videre...

Mange – mig selv inklusive – fattede ikke Diaspora da de ankom dertil for nogle år siden. De fleste forlod derfor stedet igen uden at være synderligt imponerede. Men hvis man forstår at starte med at sammensætte sit feed af nogle interessante tags, og så finder nogle folk at følge på den baggrund, så får man sig med tiden et virkelig interessant feed.

Kommer fætrene, kusinerne og de gamle klassekammerater en dag væltende ind er der også plads og funtionalitet til det. Man kan inddele sine kontakter i såkaldte Aspects. Der kan man gruppere sine kontakter efter relationer, interesser eller andre parametre der giver mening for en selv, og ud fra disse dels vælge hvem man vil dele sine opslag med, men endnu vigtigere kan man også filtrere sit feed, så fx dem fra højskolen ikke forpester ens feed med ligegyldigheder. Facebook har vist nogle lignende muligheder (jeg bruger dem ikke), men (også) her var Diaspora først.

Fra et mere ideologisk synspunkt er en af Diasporas store styrker at det er et decentraliseret netværk. Der er ikke kun 1 sted man går hen og registerer sig. Der er mange. Alle kan drive deres egen lille del af Diaspora-netværket, såkaldte pods. Ingen kan, hvis de skulle få lyst, lukke netværket. Indholdet flyder på tværs af pods. Registrerer man sig på pod A kan man sagtens få indhold fra og følge folk fra pod B, C og Z. Og bliver man træt af den pod man befinder sig på kan man flytte til en anden.

Så var du en af dem der forlod Diaspora lige så hurtigt som du ankom, så er det måske tid til at give det en chance igen. Og var du ikke nok fremme i skoene til at registrere dig dengang, så kan du jo give det en chance i dag. Men uanset om du er tilbagevendende eller ny, og uanset om vi snakker Ello eller Diaspora, så kræver det også en indsats fra din side. Del noget spændende. Sæt dit nye feed sammen af ting du interesserer dig for. Hvis du bare læner dig tilbage og forventer at få serveret det samme (på godt og ondt) som du er vant til fra Facebook på et sølvfad, så er det dig der har fejlet. Ikke dit (nye) sociale netværk.

0 kommentarer

Har du et job til mig?

18. august 2014 af Mikkel Munch Mortensen

Jeg har sagt mit nuværende job hos REFUNITE op. Desværre synes jeg ikke det fungerer at sidde som eneste udvikler i København med resten af holdet i Nairobi.

Så nu leder jeg efter noget nyt at tage mig til. I stedet for at lede i smug og rende rundt i en stor omgang hemmelighedskræmmeri har jeg valgt at spille med åbne kort. Dels for at være mest fair overfor min nuværende arbejdsgiver[1], men også for at kunne tale åbent om det og udnytte internettets mange muligheder (det er åbenbart så populært).

Hvad jeg har bedrevet professionelt de sidste ~9 år kan man læse lidt mere om på Careers 2.0, og nogle af mine private projekter kan findes på GitHub.

Her er en liste med nogle af de ting jeg finder spændende:

Men jeg er også realistisk og ved godt at det nok er de færreste jobmuligheder der kan leve op til alt det. Så sig endeligt til hvis du har noget du selv synes er spændende og synes jeg bør være en del af.

[1] Ved seneste jobskifte gik jeg en eftermiddag direkte fra medarbejderudviklingssamtale hos den gamle arbejdsgiver og over til 3. jobsamtale hos den nye arbejdsgiver og skrev under på ansættelseskontrakten. Det var en ret syret, ikke særligt sjov oplevelse at sidde der og planlægge fremtiden med min chef, vel vidende at der næppe var en fremtid. Det vil jeg gerne undgå at skulle igen (og undskyld, Troels).

5 kommentarer

Indkaldelse til stiftende generalforsamling for datafællesskab

18. juni 2014 af Mikkel Munch Mortensen

Mange bruger skybaserede tjenester til deres e-mail og personlige filer. Nogle får det gratis, nogle betaler for det. Men ikke alle er lige begejstrede for at have sine data liggende hos store, udenlandske udbydere.

Hvad er egentligt ens rettigheder? Hvem ejer disse data? Hvad er deres forretningsmodel hvis det er gratis at bruge? Hvem snager i hvem man skriver med og hvilke filer man har liggende? Er det en god ide at koncentrere så meget data på enkelte steder?

Det er muligt at have sine egne servere med e-mails og filskyer, på egen hardware og stående hos sig selv eller nogen man stoler på, men ikke alle orker besværet der er forbundet med det. Derfor er det en god ide at gå sammen om det, og her kommer vi ind i billedet.

Vi vil se om ikke det er muligt at samle en gruppe folk der i fællesskab kan drive og dele deres egen infrastruktur. Et datafællesskab, inspireret af andelstanken og kooperativer som fx landets, efterhånden mange, fødevarefællesskaber. Et fællesskab hvor begreber som sikkerhed og respekt for privatliv er i fokus.

Ideen er at købe (adgang til) noget hardware, installere hvad vi har brug for af software, sætte det op et sted på en nogenlunde hurtig og stabil internetforbindelse og herefter give medlemmerne adgang til at bruge tjenesterne.

De indledende forventninger er beskedne. Hvis vi kan samle 10-25 folk med interesse for at dele infrastruktur, så er vi meget glade. Kan vi samle flere er det fedt. Så kan vi måske gøre mere ud af det.

Vil du være med? Så meld dig til vores stiftende generalforsamling. Måske mødes vi fysisk et sted, måske mødes vi bare online. Nærmere info følger. Send mig evt. en e-mail hvis du vil have mere info om tid og sted, når det er på plads.

Praktisk

Hvordan foreningen og dens regler konkret skrues sammen vil selvfølgelig i sidste ende være op til dem der vælger at være med. Men vi forestiller at tage udgangspunkt i et sæt standardvedtægter for frivillige foreninger med nogle tilføjelser i stil med:

Fremtiden

Ideen udspringer af længere tids samtaler om at starte et brugerejet digitalt infrastrukturfællesskab. Dette er blot første spæde skridt mod det; en slags pilotprojekt for at se om det kan lade sig gøre. Bliver det en succes har vi masser af ideer til yderligere infrastruktur. Det kunne fx være instant messaging, telefoni, måske endda internetadgang. Altsammen opbygget med de samme bærende værdier i højsædet: Sikkerhed, privatliv og zero knowledge.

Opdatering: Vi mødes tirsdag d. 24. juni kl. 20

Lad os mødes tirsdag aften kl. 20. Eftersom halvdelen af dem der har meldt sig til på doodlen kun kan mødes online, så synes jeg vi skal gøre det.

Jeg har ikke den store erfaring med at holde den slags virtuelle møder, men lad os se om vi kan klare det hele fra padden og dens chat her: https://pad.bitbureauet.dk/p/data.coop

Hvis det går helt ad helvede til må vi finde et sted med lyd og billede på.

Det bliver fedt at komme i gang!

0 kommentarer

Launch different browsers, based on the URL

9. maj 2014 af Mikkel Munch Mortensen

In my onging struggle as a tin foil hat to not be tracked by Evil Corp™ and it's government associates, I've started blocking cookies from anything Google in my primary browser.

I still use Google search once in while. It works perfectly fine without cookies (and it may even help you pop your filter bubble).

But I ran into some problems with all the Google Apps – Calendar, Docs, etc. – which I use daily at work. I started using these in a separate browser, Chromium, but whenever I clicked a link – e.g. in an e-mail – pointing to a shared document or a calendar event, it opened in my primary browser, and I had to copy/paste the link to Chromium. That was kinda annoying.

Today I created a small bash script that, based on the URL, launches the right browser:

#!/bin/bash

URL=$1

GOOGLE="^https?://.+\.google\..+/"
GSEARCH="^https?://.+\.google\..+/search"

if [[ $URL =~ $GOOGLE ]] && [[ ! $URL =~ $GSEARCH ]]; then
    chromium-browser $URL
else
    firefox $URL
fi

Only thing I needed was to register this script as the default browser in Ubuntu. After searching the interwebz for a while, I found a solution:

You need to create a custom-browser.desktop file in ~/.local/share/applications/ that resembles this:

[Desktop Entry]
Version=1.0
Name=Autobrowser, detect by URL
GenericName=Web Browser
Exec=/path/to/the/browser-script.sh %u
Terminal=false
X-MultipleArgs=false
Type=Application
Icon=firefox
Categories=GNOME;GTK;Network;WebBrowser;
MimeType=text/html;text/xml;application/xhtml+xml;application/xml;application/rss+xml;application/rdf+xml;image/gif;image/jpeg;image/png;x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;x-scheme-handler/ftp;x-scheme-handler/chrome;video/webm;application/x-xpinstall;

Then make sure the new application is registered by running update-desktop-database ~/.local/share/applications and voilà: It's possible to select this as the default browser in the Default Applications settings. Screenshot of the default apps selection in Ubuntu

0 kommentarer

Lidt flere tal vil gavne debatten

24. september 2013 af Mikkel Munch Mortensen

Via Morten Messerschmidt på Twitter fandt jeg denne artikel hos Ugebrevet A4. Den høje procentsats i Messerschmidts tweet og artiklen fik mig til at undersøge tallene lidt nærmere og bagefter skrive en e-mail til artiklens forfatter. Den er gengivet herunder.

Hej Iver Houmark Andersen

Jeg har lige læst din artikel hos Ugebrevet A4, "Velfærdsturisme starter dansk EU-slagsmål".

I den står:

(...) antallet af dagpengemodtagere fra ti østeuropæiske lande vokset fra 1.430 i 2009 til 5.336 i 2012. Det svarer til en stigning på 273 procent.

Videre står der:

I samme periode steg antallet af lønmodtagere fra de ti østeuropæiske lande med 44 procent."

273% mod 44%. Det lyder jo voldsomt.

Men første citat indeholder både reelle tal og en procentsats. Det sidste kun en procentsats. Synes du ikke det ville have været fair at bringe tallene for det sidste også?

Efter lidt research har jeg fundet dem på Folketingets hjemmeside, og kan se at det er steget fra ca. 20.800 til ca. 29.750 (hvilket jeg så får til en stigning på 43%, ikke 44%, men det skal ikke skille os ad).

Dvs. 8.950 flere østeuropæiske lønmodtagere mod 3.906 flere østeuropæiske dagpengemodtagere.

Lægger man 2012-tallene sammen kan man se at der blandt østeuropæerne er 15% dagpengemodtagere. Dette kan man så holde op mod tallene for 4. kvartal 2012 fra Danmarks statistik, der siger at 4,3% af arbejdsstyrken modtog dagpenge.

Det bør dog i den sammenhæng retfærdigvis nævnes at de to procentsatser nok ikke er direkte sammenlignelige, da der formodentligt også findes en gruppe arbejdsløse østeuropæere i Danmark der ikke modtager dagpenge, men som alligevel bør indgå i den samlede sum af personer man kan betegne som "den østeuropæiske arbejdsstyrke i Danmark", jf. Danmarks Statistiks definitioner af arbejdsløse personer og arbejdsstyrken. Og dermed er 15% nok for højt et tal.

Jeg synes det skal være op til den enkelte at konkludere noget ud fra tallene. Men jeg synes du skylder dine læsere alle fakta, for at give dem et fair grundlag af drage deres konklusioner på. Når man kun giver folk procentsatser kan det meget nemt give et forvrænget billede af virkeligheden.

Indlægget er også at finde hos DenFri.

Opdatering: Ivers svar

Iver Houmark Andersen var allerede et par timer efter så flink at svare mig:

TAK for din grundige mail.

Du har ret i, at det kunne være mere fyldestgørende at bringe de faktuelle tal også i sammenligningen. Det vil jeg have i baghovedet til næste gang, jeg står over for en lignende sammenstilling.

0 kommentarer

nyere indlægældre indlæg