detfalskested

Lidt flere tal vil gavne debatten

24. september 2013 af Mikkel Munch Mortensen

Via Morten Messerschmidt på Twitter fandt jeg denne artikel hos Ugebrevet A4. Den høje procentsats i Messerschmidts tweet og artiklen fik mig til at undersøge tallene lidt nærmere og bagefter skrive en e-mail til artiklens forfatter. Den er gengivet herunder.

Hej Iver Houmark Andersen

Jeg har lige læst din artikel hos Ugebrevet A4, "Velfærdsturisme starter dansk EU-slagsmål".

I den står:

(...) antallet af dagpengemodtagere fra ti østeuropæiske lande vokset fra 1.430 i 2009 til 5.336 i 2012. Det svarer til en stigning på 273 procent.

Videre står der:

I samme periode steg antallet af lønmodtagere fra de ti østeuropæiske lande med 44 procent."

273% mod 44%. Det lyder jo voldsomt.

Men første citat indeholder både reelle tal og en procentsats. Det sidste kun en procentsats. Synes du ikke det ville have været fair at bringe tallene for det sidste også?

Efter lidt research har jeg fundet dem på Folketingets hjemmeside, og kan se at det er steget fra ca. 20.800 til ca. 29.750 (hvilket jeg så får til en stigning på 43%, ikke 44%, men det skal ikke skille os ad).

Dvs. 8.950 flere østeuropæiske lønmodtagere mod 3.906 flere østeuropæiske dagpengemodtagere.

Lægger man 2012-tallene sammen kan man se at der blandt østeuropæerne er 15% dagpengemodtagere. Dette kan man så holde op mod tallene for 4. kvartal 2012 fra Danmarks statistik, der siger at 4,3% af arbejdsstyrken modtog dagpenge.

Det bør dog i den sammenhæng retfærdigvis nævnes at de to procentsatser nok ikke er direkte sammenlignelige, da der formodentligt også findes en gruppe arbejdsløse østeuropæere i Danmark der ikke modtager dagpenge, men som alligevel bør indgå i den samlede sum af personer man kan betegne som "den østeuropæiske arbejdsstyrke i Danmark", jf. Danmarks Statistiks definitioner af arbejdsløse personer og arbejdsstyrken. Og dermed er 15% nok for højt et tal.

Jeg synes det skal være op til den enkelte at konkludere noget ud fra tallene. Men jeg synes du skylder dine læsere alle fakta, for at give dem et fair grundlag af drage deres konklusioner på. Når man kun giver folk procentsatser kan det meget nemt give et forvrænget billede af virkeligheden.

Indlægget er også at finde hos DenFri.

Opdatering: Ivers svar

Iver Houmark Andersen var allerede et par timer efter så flink at svare mig:

TAK for din grundige mail.

Du har ret i, at det kunne være mere fyldestgørende at bringe de faktuelle tal også i sammenligningen. Det vil jeg have i baghovedet til næste gang, jeg står over for en lignende sammenstilling.

Skriv kommentar

  • Brug Textile hvis du vil lave funky ting i din kommentar.