detfalskested

Indkaldelse til stiftende generalforsamling for datafællesskab

18. juni 2014 af Mikkel Munch Mortensen

Mange bruger skybaserede tjenester til deres e-mail og personlige filer. Nogle får det gratis, nogle betaler for det. Men ikke alle er lige begejstrede for at have sine data liggende hos store, udenlandske udbydere.

Hvad er egentligt ens rettigheder? Hvem ejer disse data? Hvad er deres forretningsmodel hvis det er gratis at bruge? Hvem snager i hvem man skriver med og hvilke filer man har liggende? Er det en god ide at koncentrere så meget data på enkelte steder?

Det er muligt at have sine egne servere med e-mails og filskyer, på egen hardware og stående hos sig selv eller nogen man stoler på, men ikke alle orker besværet der er forbundet med det. Derfor er det en god ide at gå sammen om det, og her kommer vi ind i billedet.

Vi vil se om ikke det er muligt at samle en gruppe folk der i fællesskab kan drive og dele deres egen infrastruktur. Et datafællesskab, inspireret af andelstanken og kooperativer som fx landets, efterhånden mange, fødevarefællesskaber. Et fællesskab hvor begreber som sikkerhed og respekt for privatliv er i fokus.

Ideen er at købe (adgang til) noget hardware, installere hvad vi har brug for af software, sætte det op et sted på en nogenlunde hurtig og stabil internetforbindelse og herefter give medlemmerne adgang til at bruge tjenesterne.

De indledende forventninger er beskedne. Hvis vi kan samle 10-25 folk med interesse for at dele infrastruktur, så er vi meget glade. Kan vi samle flere er det fedt. Så kan vi måske gøre mere ud af det.

Vil du være med? Så meld dig til vores stiftende generalforsamling. Måske mødes vi fysisk et sted, måske mødes vi bare online. Nærmere info følger. Send mig evt. en e-mail hvis du vil have mere info om tid og sted, når det er på plads.

Praktisk

Hvordan foreningen og dens regler konkret skrues sammen vil selvfølgelig i sidste ende være op til dem der vælger at være med. Men vi forestiller at tage udgangspunkt i et sæt standardvedtægter for frivillige foreninger med nogle tilføjelser i stil med:

Fremtiden

Ideen udspringer af længere tids samtaler om at starte et brugerejet digitalt infrastrukturfællesskab. Dette er blot første spæde skridt mod det; en slags pilotprojekt for at se om det kan lade sig gøre. Bliver det en succes har vi masser af ideer til yderligere infrastruktur. Det kunne fx være instant messaging, telefoni, måske endda internetadgang. Altsammen opbygget med de samme bærende værdier i højsædet: Sikkerhed, privatliv og zero knowledge.

Opdatering: Vi mødes tirsdag d. 24. juni kl. 20

Lad os mødes tirsdag aften kl. 20. Eftersom halvdelen af dem der har meldt sig til på doodlen kun kan mødes online, så synes jeg vi skal gøre det.

Jeg har ikke den store erfaring med at holde den slags virtuelle møder, men lad os se om vi kan klare det hele fra padden og dens chat her: https://pad.bitbureauet.dk/p/data.coop

Hvis det går helt ad helvede til må vi finde et sted med lyd og billede på.

Det bliver fedt at komme i gang!

Skriv kommentar

  • Brug Textile hvis du vil lave funky ting i din kommentar.