detfalskested

Deltid

22. februar 2016 af Mikkel Munch Mortensen

Siden oktober har jeg arbedet på deltid. 90%. Jeg har hver torsdag haft fri fra mit arbejde til at lave andre ting. Aftalen var at jeg selv betalte den halve dag, og den anden halve dag kompenserede jeg for ved at arbejde en time ekstra de resterende dage. Fra 1. marts har jeg fået lov at gå yderligere ned i tid, så jeg har hele torsdagen fri, uden at skulle arbejde ekstra resten af ugen. Jeg får så en arbejdsuge på 30 timer.

Det har været hårdere end jeg troede med 9 timers arbejdsdage (gennemsnitligt, jeg flexer også). Den ekstra time betyder meget. Derfor stod det mig ret hurtigt klart at jeg hurtigst muligt skulle have forhandlet mig ned på 80% tid i stedet for 90%. Jeg har heldigvis en forstående arbejdsgiver og chef der giver lov til og bakker op om det.

Det er en kæmpe befrielse at have en hel dag ekstra om ugen (udover weekenden) til at gøre hvad man har lyst til. I mit tilfælde har jeg et konkret sideprojekt jeg arbejder på. Man kan derfor argumentere for at jeg ikke har reduceret min arbejdstid. Men det gør alligevel en stor forskel:

Den ekstra time de resterende 4 dage om ugen gjorde som sagt en større forskel end jeg havde forventet. Jeg har været trættere når jeg kom fra arbejde. Og har kunnet mærke den manglende times fri morgen/aften.

Nu har jeg valgt at arrangere min nedsatte arbejdstid sådan at jeg har en hel ekstra fridag. Men man kunne også i stedet vælge at fordele det ud over ugen og have nogle kortere arbejdsdage. Jeg forestiller mig at en time eller to mindre arbejde om dagen vil gøre en tilsvarende positiv forskel som den ekstra time har gjort en negativ forskel.

Jeg er opmærksom på at jeg er privilegeret at have en fleksibel arbejdsgiver og et velbetalt job hvor jeg har råd til at veksle løn til fritid. Det fik mig til at tænke på Alternativets vision om at nedsætte arbejdsugen til 30 timer for alle. Det burde være normen. Det synes jeg alle har fortjent.

Et godt råd, hvis man overvejer at holde en ekstra dag fri: Lad være med at vælge torsdag. Helligdagene er overrepræsenteret på torsdage.

Skriv kommentar

  • Brug Textile hvis du vil lave funky ting i din kommentar.