detfalskested

MitID bliver endnu et pragteksempel på et kuldsejlet offentligt dansk it-projekt

22. marts 2017 af Mikkel Munch Mortensen

I dag kan man i Berlingske Business læse at vi snart skal have et nyt, fælles login – MitID – som skal afløse NemID. Her er mit bud på hvad der kommer til at ske.

Digitaliseringsstyrelsen lægger i ud i vanligt god stil:

Den nuværende NemID-kontrakt med Nets-selskabet DanID udløber til nytår men kan forlænges i et år

Og:

Håbet er at have en løsning klar i 2019, men det kan blive 2020

Man har siden kontrakten i sin tid blev underskrevet med Nets vidst at den udløber til nytår. Man har altså haft omkring 10 år til at forberede sig. Alligevel begynder man først at se på projektet 10 måneder før kontrakten udløber.

Men det bliver bedre:

Udbuddet af MitID er klar til sommer og vil strække sig over seks måneder, nok noget mere

Til sommer. Det betyder sandsynligvis slut august. Så lægger vi seks måneder, nok noget mere til og ender i april 2018. Altså forventer man at have fundet ud af hvem der skal varetage opgaven med at udvikle det nye MitID 4 måneder efter den gamle kontrakt udløber. Det er da heldigt at man har mulighed for at forlænge den gamle kontrakt med et år.

Når man har fundet leverandøren er der 8 måneder tilbage af det ekstra års kontraktforlængelse. Man begynder at føle sig lidt presset, så derfor bliver kort leveringstid et af de kriterier man vælger leverandør ud fra. En af leverandørerne vil komme med et bud der på både pris og leveringstid klart slår de andre. Dette vælger man, uden at skele til om tilbuddet er realistisk udførbart. Nets står højst sandsynligt bag dette tilbud.

Leverandøren skal nu på 8 måneder bygge et komplekst it-system fra grunden, med alt hvad det inkluderer af kravsspecificering, kodning, tests, fejlrettelser, flere tests, omkodning grundet vage/misforståede ønsker fra kunden og/eller at det viser sig at man egentlig har brug for noget andet end det der stod i udbuddet. Hvilket selvsagt medfører en ny omgang kravsspecificering, kodning, tests, fejlrettelser, osv.

Men bare rolig. Leverandøren skal nok nå at bygge dette stykke kritisk infrastruktur til tiden.

Når vi er et par måneder inde i 2020 dukker nyhederne op om at man ikke kun er gået over deadline, men også langt over budget, da man har været nødt til at hyre endnu flere folk i forsøget på at overholde deadline. Og projektet er endnu langt fra færdigt.

Imens er Nets gået med til at forlænge den gamle kontrakt endnu længere, men tager sig ualmindeligt godt betalt for det, da det jo ikke var en del af den oprindelige aftale.

I slutningen af 2021 er man ved at være klar til at åbne op for at de første partnere kan integrere med MitID. Det viser sig hurtigt at der er en masse uhensigtsmæssigheder som skal udryddes for at det kan lade sig gøre.

I sommeren 2022 bliver det for første gang muligt for nogen at benytte sig af MitID.

Med udgangen af 2025 er alle eksisterende NemID-løsninger blevet erstattet med MitID. I 7 år har Nets taget sig godt betalt for at holde NemID i live. Nets som vel at mærke sagtens samtidigt kan ende med at være leverandør af MitID, med alt hvad det indebærer af farer for interessekonflikter.

Der er på dette tidspunkt 3 år til kontrakten med leverandøren af det nye MitID udløber.

Kommentarer

#1

Skrevet af Adam, 22. marts 2017 21:28

MitID bliver en succes på samme måde som NemID: det bliver obligatorisk. Og de kommer til at bruge antallet der bruger MitID som argument for at det er en succes. Præcis som NemID.

#2

Skrevet af Majken, 02. august 2017 15:03

Men nemID er da obligatorisk? Så måler man succes på hvor mange myndige mennesker, der er i DK?

#3

Skrevet af Mikkel Munch Mortensen, 15. marts 2019 12:37

Interessant ift. ovenstående, 2 år gamle forudsigelse:

I dag bringer DR et telegram hvor det fremgår at:

Version2 har en uddybende artikel. Heraf fremgår det at “Ifølge [Digitaliserings]styrelsen har Nets DanID A/S leveret tilbuddet med det bedste forhold mellem kvalitet, leveringssikkerhed og pris, og er derfor valgt som leverandør”.

Skriv kommentar

  • Brug Textile hvis du vil lave funky ting i din kommentar.