detfalskested

Længe leve digitaliseringen

23. november 2018 af Mikkel Munch Mortensen

Vi er et af verdens mest gennemdigitaliserede lande. Digitaliseringen skulle gøre det hele så smart, nemt og hurtigt. Men det ender som regel med at at efterlade brugeren fremmedgjort og hjælpeløs. Følgende er en beskrivelse af en ægte oplevelse af et typisk forløb i dagens digitaliserede Danmark. Det omhandler tilfældigvis Jyske Bank. Men det kunne have været hvor som helst, i både det private og det offentlige.

Jeg havde (Gud bedre det) i går behovet for at blive kunde i Jyske Bank (JB). Mens jeg sidder ved computeren ude på mit arbejde, modtager jeg en e-mail fra en venlig rådgiver hos JB som jeg tidligere har talt med, om at de har en smart side der kan hjælpe mig i gang.

Jeg klikker på linket og ender på en velkomstside. Den indeholder en kort introduktion, og mit blik falder hurtigt på den tjekliste der visuelt dominerer siden. For at registrere mig skal jeg bekræfte at jeg:

Jeg klikker på knappen Log ind med NemID og bliver mødt af en fejlbesked:

Hov!

Vi kan se, at du bruger en browser, som vi desværre ikke understøtter. Vi foreslår, at du enten benytter mobil eller tablet, alternativt på din computer benytter Google Chrome eller Safari.

Nå for Søren! Godt nok er min browser, Firefox, ikke den mest populære, men så eksotisk er den da heller ikke. Jeg åbner min Chromium, og håber at den kan accepteres, selvom den ikke er en ægte Chrome. Det lykkes at komme videre og jeg logger ind med mit NemID.

Det viser sig at være en ret smart side de har lavet hos JB. Den beder om adgang til mit kamera, så jeg kan tage et billede af mit sygesikringsbevis. Det får den lov til. Jeg holder kortet op foran kameraet for at tage et billede. Det er lidt svært, for jeg skal med den ene hånd holde kortet stille indenfor en bestemt ramme jeg kan se på skærmen, samtidigt med at jeg trykker på en knap med den anden hånd. Jeg prøver. En progressbar angiver at den tygger lidt på billedet, men det bliver afvist. Det skal siges til systemets forsvar at mit sygesikringsbevis er over 4 år gammelt, og efterhånden ret slidt. Jeg prøver igen, og efter at have tygget færdigt på billedet bliver det tilsyneladende godtaget. Næste trin er at jeg skal indtaste mit CPR-nummer. Det er jo nemt.

Så kommer jeg videre til endnu en side hvor kameraet skal i brug. Denne gang skal de have et billede af mit kørekort eller pas. Men jeg har ikke noget kørekort og render ikke rundt med mit pas på mig altid, så jeg må give op for nu.

Da jeg kommer hjem, hvor mit pas ligger, prøver jeg igen. Forfra. Log ind med NemID. Igen er der problemer med at få taget et ordentligt billede af mit sygesikringsbevis. Men jeg kommer videre til at skulle indtaste CPR-nummer, hvorefter får jeg en fejlbesked om at der er gået noget galt, og jeg bliver bedt om at ringe til JB.

Ud fra URL'en på den side jeg er endt på, tyder noget på at fejlen relaterer sig til mit sygesikringsbevis. Det er lidt underligt at jeg så ikke fik en fejl på det trin.

Jeg ringer derfor til JBs kundeservice. De er heldigvis klar til at hjælpe, selvom det er udenfor normal kontortid. Jeg får fat i en venlig kvinde der bliver sat ind i sagen. Det viser sig at jeg åbenbart har trykket noget forkert i deres telefonslusemenu, så hun viderestiller mig til en kollega med bedre forstand på området.

Jeg får endnu en venlig kvinde i røret. Hun beder mig prøve igen, forfra. Log ind med NemID, osv. Igen får jeg samme fejl. Jeg spørger hende om det kan have noget at gøre med at jeg har prøvet tidligere, ude på arbejdet. Måske er jeg halvt oprettet i systemet, hvilket sikkert ikke er et brugsscenarie dem der har bygget systemet har forudset, og så får jeg måske en fejl der ikke helt giver mening for hverken mig, hende eller systemet.

Hun beder om mit CPR-nummer, så hun kan prøve at slå mig op i systemet. Jeg giver hende nummeret uden tøven, selvom jeg egentlig ikke er særligt begejstret for at dele mit CPR-nummer ud til fremmede i telefonen. Hun slår mig op, og kan se at jeg ganske rigtigt allerede er i systemet. Men jeg står som basiskunde, ikke som ny kunde, hvilket jeg burde. Det forstår hun ikke. Hun beder mig prøve én gang mere. Log ind med NemID, videre, fejl igen.

Heldigvis er hun fuld af gode råd. Hun siger at der er 2 ting vi kan gøre nu: Enten skal jeg sende et billede af sygesikringsbevis og pas via e-Boks, eller også skal jeg prøve at oprette mig via mobiltelefonen. Hun fortæller mig at siden faktisk virker bedst på en mobiltelefon. Der er det også nemmere at holde kameraet stille mens man tager et billede af tingene der ligger roligt på et bord. og hun undskylder for at deres hjælpevideo (som jeg ikke er stødt på) siger at man skal bruge sin computer.

Jeg fortæller hende at jeg faktisk tidligere, for en måneds tid siden, har sendt dem både sygesikringsbevis og pas via e-Boks. Sagen er nemlig den at jeg – som bobestyrer – skal have adgang til min afdøde fars konti. Og jeg var tidligere i kontakt med dem for at få en kontooversigt til skifteretten, hvor de havde brug for mine identifikationspapirer. Så jeg spørger om hun så ikke kan finde dem i deres e-Boks. Jeg ved ikke om det er fordi det er umuligt eller for besværligt, men det lyder slet ikke som noget hun overhovedet overvejer at kaste sig ud i.

Men hun kan prøve at finde dem på min fars sag. Hun skal bare lige have hans CPR-nummer. Så jeg oplyser endnu et CPR-nummer i telefonen. Hun slår ham op og ser at jeg ganske rigtigt har været i dialog med dem. Hun kan endda læse den e-mail jeg tidligere i dag fik fra rådgiveren. Men hun kan ikke finde de ting jeg har sendt via e-Boks.

Vi bliver enige om at jeg må prøve om det kan lade sig gøre via mobiltelefonen. Og hvis ikke, så må jeg skrive tilbage til rådgiveren der sendte mig e-mailen og prøve at få hende til at finde mine identifikationspapirer fra e-Boks. Jeg takker for hjælpen og lægger på, for at kunne bruge telefonen til endnu et forsøg på at oprette mig som kunde.

Jeg finder omhyggeligt Chrome frem på telefonen (som jeg ellers aldrig bruger) og går i gang. Jeg opdager at der i den tidligere nævnte introduktionstekst står at:

For at blive kunde online skal du bruge dit sundhedskort, dit NemID, samt dit danske pas eller kørekort. Du skal samtidig svare på spørgsmål om dig, din økonomi og din brug af banken.

Okay, så det er min egen skyld at jeg i første omgang gik i gang uden mit pas. Men det undrer mig at det ikke står på tjeklisten, som er det første jeg fik øje på og eneste jeg for alvor læste. Pyt.

I gang med oprettelsen på mobilen. Log ind med NemID. Tag et billede af sygesikringsbeviset. Det bliver afvist. Måske fordi jeg tog et bredt billede i stedet for en højt billede, og kortet på billedet dermed var roteret 90 grader. Jeg prøver igen. Det lader til at gå bedre. Progressbaren arbejder sig igennem, helt til slut. Så starter den forfra. Og arbejder sig helt igennem igen. Billede er accepteret. Jeg indtaster mit CPR-nummer. Og så tager jeg et billede af mit pas, og er omhyggelig med at vende telefonen rigtigt mens jeg gør det. Det lykkes. Så langt så godt.

Så skal jeg forholde mig til nogle spørgsmål om hvad jeg ønsker fra banken, hvorefter de skal hente nogle oplysninger om mig fra Skat. Så jeg skal give Skat lov til at sende mine skatteoplysninger til JB. Frem med NemID igen og godkend.

Videre igennem nogle flere spørgsmål fra JB, og til sidst skal jeg igen godkende det hele med NemID, selvom jeg allerede fra start loggede ind hos dem med NemID. Og Vupti, nu er jeg – efter at have brændt halvdelen af koderne på mit NemID-kort af – oprettet som kunde, og vil blive kontaktet af dem.

Man kan selvfølgelig argumentere for at det stadig er nemmere end i gamle dage, hvor man sikkert skulle møde op i en filial (i bankens åbningstid, hvor alle normale mennesker er på arbejde) og have sine personlige dokumenter med. Og der herefter gik 14 dage med sagsbehandling.

Men det her er på ingen måde en rar og menneskelig oplevelse. Og jeg arbejder endda med it, og har dermed en slags forståelse for hvad der foregår og går galt. Jeg forstår godt hvis mange mennesker bliver frustrerede og føler sig sat af og fremmedgjort, og måske endda går helt i stå. Alt sammen i effektiviseringens og optimeringens navn. Hvilket – desværre – i de fleste tilfælde bare er flotte ord for besparelser.

Kommentarer

#1

Skrevet af Benjamin Bach, 26. november 2018 20:24

TAK TAK TAK for, at du har taget dig tiden til at nedskrive et helt klassisk forløb. Jeg har flere gange forsøgt med små noter og dagbøger at få frustrationen ud i en nøjagtig gengivelse a la ovenstående, men det kræver både disciplin og kynisme at nå dertil, at hele forløbet er beskrevet.

Jeg savner et makro-økonomisk, der påviser det, som mange (alle?) fornemmer: Digitaliseringen har jo intet tøj på.

Årtiers forfinede, smidige og vel-gennemtænkte betjeninger af kunder er slået helt i stykker nu. Den ugenoprettelige skade er måske især, at masser af lokale filialer af banker mv. er nedlagt. Steder, der kunne have været nemme for kunder/borgere at henvende sig i og dermed erstatte ½-1 times bøvl (og telefonopringninger til kundersupport!) med 10 minutter i en kø og 2 minutter ved en skranke.

Og har det forhindret hvidvask?

Digitaliseringens makroøkonomiske effekt skal self. ikke måles på, hvad en enkelt bank har at spare på at nedlægge en del af deres kundeservice, men skal måles på både 1) hvad it-systemer koster at oprette og drifte og 2) hvad kundernes tid er værd (også selvom banken ikke betaler for dette).

Skriv kommentar

  • Brug Textile hvis du vil lave funky ting i din kommentar.