detfalskested

Kære Trine

5. august 2013 af Mikkel Munch Mortensen

TV2/FYN har lavet et interview med Trine Bramsen hvor hun forsvarer sin klumme hos Version2. Her er et åbent brev fra mig til Trine, som reaktion på interview og klumme.

Kære Trine.

Jeg er glad for jeg har skabt den her debat.

Du har ikke skabt nogen debat. Du åbnede op for posen med fordomme, folk svarede igen i kommentarsporet, men du fulgte aldrig op. I en debat bølger tingene frem og tilbage. Og begge parter bliver forhåbentligt klogere. Hvis man bare kommer løbende, råber noget provokerende og så skrider igen, så er man en troll.

Inlægget er skrevet med et glimt i øjet. Det har absolut ikke været min mening at såre nogens følelser.

Nej, og ved du hvad? Jeg tror sgu ikke der er nogen der er blevet såret af at du påstår at de går i tennissokker.

Folk reagerer fordi du gennem hele dit it-ordførerskab har givet indtryk af at du ikke gider lytte til it-folk, fordi du alligevel ikke forstår hvad de siger (hvilket du også selv pointerer).

Men problemet er også at det ikke virker som om du gider prøve at forstå. I stedet påstår du skråsikkert ting som for folk med indsigt i problemerne er himmelråbende tåbelige. I alle de større it-politiske sager der har været, fra ACTA og e-valg til logning og DNS-filtrering, har flertallet af it'erne (som du kalder dem) stået måbende tilbage over dine udtalelser. Og med en trist følelse af at du er umuligt at trænge igennem til.

Du lytter simpelthen ikke til fagkundskaben. Så når du nu, med et glimt i øjet, angriber dem for deres påklædning og sociale adfærd, så er det faktisk ikke det de reagerer på. Det er lang tids opsparet frustration over din måde at håndtere dit ordførerskab for så vigtigt et område på.

Havde du lyttet til os i de førnævnte sager – lyttet, måske ikke været enig, men lyttet og havde forstået os – og givet os et indtryk af at du satte dig ind i de ting du snakker om, så havde vi måske set glimtet i øjet som hvad det åbenbart var: Et glimt i øjet. I stedet var det eneste vi så endnu et blankt og it-verdensfjernt blik.

Vi kan sagtens tåle at folk griner af farven på vores sokker og t-shirts med nørdede budskaber. Men vi bliver sgu kede af det når folk ikke lytter til os på et område vi finder så vigtigt. Især når det er en som dig, der som ordfører for et regeringsparti har en hvis indflydelse på vores professionelle hverdag.

Så når du, efter al din uheldige ageren i de store it-politiske sager, kommer og gør nar ad os, så er det blot dråben der får bægeret til at flyde over. Det er ikke latterliggørelsen i sig selv. Havde den været enkeltstående ville vi trods alt have været voksne nok til at nøjes med hovedrysten.

Men Trine. Jeg har også sagt grimme ting om dig. Og jeg er ked af det her er endt som det er. At det er blevet Trine mod it'erne. Jeg ville – ligesom du, forhåbentligt – ønske at det var Trine med it'erne. Jeg kunne virkelig godt tænke mig at lægge fortiden bag os, starte på en frisk og mødes med dig. Bare en håndfuld af os it'ere og så dig og dem du rådfører dig med på it-området. Det sidste er vigtigt: Tag dine rådgivere med.

Lad os mødes til en uformel snak i godt humør. Vi bager gerne en kage eller laver noget lækker mad (du ved jo godt at vi ikke kun lever af pizzaer). Så kan du og dine rådgivere evt. stå for drikkevarerne.

For hvis der er noget jeg gerne vil, så er det at forstå hvorfor du mener, tænker og udtaler dig som du gør. For der er forhåbentligt en god grund til at du mentalt på it-området befinder dig så langt fra den gennemsnitlige it'er. Og hvis jeg kan komme til at forstå dig og dit, så gør jeg mig en lille forhåbning om at du også bedre kan komme til at forstå mig og mit.

Dialog. Dialog, i stedet for trolling.

Så please, Trine, har du ikke lyst til at mødes og snakke om tingene? Jeg har også spurgt dig på Twitter. Du kan svare mig her i kommentarsporet, på Twitter eller pr. e-mail. Hvad end der passer dig bedst.

Følg op på den debat du siger du ønsker. Men gør det sammen med dem du siger du gerne vil debattere med, i stedet for at holde dig til sporadiske udtalelser til medierne. Det bliver hurtigt så sort/hvidt i medierne. Lad os mødes og blive klogere på hinanden. Det tror jeg vi alle og Danmarks it-fremtid vil være rigtig godt tjent med.

7 kommentarer

Squeezebox notifications in Ubuntu

4. august 2013 af Mikkel Munch Mortensen

I've caught a cold and have been in bed all day. The internet connection at the hotel is not good enough for video streaming and the TV only shows crap movies/series and lots of sports. So, what to do then?

Well, I looked through my ever growing list of small coding projects to do whenever I have the time for it. And I decided to start working on "now playing" notifications in Ubuntu from my Squeezebox(es).

And after ~4 hours of work, I'm very satisfied with the result:

squeezebox-notify

It notifies on pause/play and when the track changes.

Usually, at home, I'll just look at the display of the Squeezebox to see what track is playing. But at work I use a headless squeezeslave a lot, and having to go to the web interface to check out track info is suboptimal.

I hope to find some time to improve it further another day.

Code is available on GitHub.

0 kommentarer

Et indblik i valg af digitale formater hos Statens Arkiver

13. januar 2013 af Mikkel Munch Mortensen

Siden nytår har Folketingets medlemmer haft mulighed for, frivilligt, at arkivere deres e-mails, så forskere i fremtiden har mulighed for at få et indblik i hvad der foregår på Christiansborg. Jeg studsede over valget af dataformater, hvilket først førte til et godt grin og senere til lidt indsigt i tankerne bag netop dette valg.

3. januar kunne man i et Ritzau-telegram læse at:

Politikernes mails bliver konverteret til såkaldte tiff-filer, som viser et billede af dokumentet. Hvis eller når det forholdsvis simple tiff-format går af mode, vil Rigsarkivet konvertere hele molevitten til et nyt læsbart format.

Jeg undrede mig højlydt på Twitter, hvilket gav nogle reaktioner der først var humoristiske og senere indeholdt reel bekymring over metoden.

Statens Arkiver er heldigvis også på Twitter, og de samlede tråden op. Jeg sendte dem en e-mail med lidt uddybende spørgsmål og jeg fik et fornuftigt svar tilbage. E-mailkorrespondancen er her gengivet, med det forbehold fra chefkonsulent Jan Dalsten Sørensen hos Statens Arkiver, at der er tale om et ret hurtigt svar på en temmelig kompleks problemstilling.

Hej med jer

Dette er jf. udvekslingen på Twitter (jeg er @decibyte).

Først og fremmest fedt at I reagerer, til trods for at vi kan sidde her og grine lidt i skægget af jer (hvilket nu nok viser sig at være uberettiget).

Nå, det hele udsprang af dette Ritzau-telegram, hvori der står:

"Politikernes mails bliver konverteret til såkaldte tiff-filer (...)"

Det var det der undrede mig. Hvorfor lige TIFF? Jeg blev lidt klogere og en del mere rolig ved at læse jeres PDF om at I også gemmer i søgbare formater. Det er måske bare en forhastet journalist uden forstand på sagen der kun deler den halve sandhed?

Jeg forstår valget af TIFF hvis det er som supplerende format til netop at sikre en korrekt gengivelse af hvordan e-mailen ved sin afsendelse har været tiltænkt at skulle se ud. Men det primære format er da forhåbentligt de rå serverdata i en eller anden forstand.

Som Aslak (@aslakransby) påpeger ligger der jo også en del anden interessant data gemt i de rå serverfiler som evt. kan være interessante at grave i i en eller anden sammenhæng. Derudover kan det godt være at man med OCR kan søge inde i TIFF'erne, men det må da alt andet lige være mere effektivt at søge i de oprindelige e-maildata.

Jeg havde selv fornøjelsen af at kunne grave i en backup af en gammel postkasse, da et bekendtskab fra fordums tid dukkede op og vi gerne ville prøve at huske noget af alt det der skete dengang. Der var jeg glad for at jeg ikke skulle sidde og bladre i billedfiler, men blot kunne grep'e efter hendes e-mail-adresse og hurtigt finde frem til det relevante i de store mængder data.

nå, under alle omstændigheder: Det lyder som en udfordrende men interessant opgave med digital arkivering for eftertiden. Personligt synes jeg der skulle være tvangsarkivering for politikerne, men det er jo en helt anden diskussion end formater osv :)

Svar fra Statens Arkiver:

Hej Mikkel,

Tak for din henvendelse – og for Twitter-udvekslingen i går (@IT_arkivaren her).

Vores udfordring er, at vi skal bevare digitalt materiale i princippet for altid – og den eneste løsning, som efter vores vurdering er realistisk p.t. er at konvertere data og dokumenter til nogle få, klart definerede formater, som er velegnet til langtidsbevaring. Vi gemmer ikke de originale filer, bl.a. fordi det vil fordoble vores lagringsomkostninger, komplicere administrationen af de arkiverede data og det i øvrigt vil være tvivlsomt hvor længe ud i fremtiden, man vil have glæde af originaldata. Vi skal jo finde en balancegang, der også tager hensyn til omkostningerne, da midlerne til digital arkivering i sagens natur ikke er ubegrænsede :-)

TIFF er et rigtig godt arkivformat, som ikke er specielt komplekst, og som vi er helt trygge ved også ift. evt. fremtidige konverteringer. Det er altså muligt at bevare megen information inden for en rimelig økonomisk ramme og på en måde, som vi vurderer er fremtidssikker (i modsætning til bevaring af originalfiler eller mere komplekse formater, som er mindre egnede til langtidsbevaring).

I forhold til data og dokumenter fra offentlige myndigheder gemmer vi siden 2010 kun TIFF-filerne (som jo om nødvendigt kan OCR-behandles) samt alle de metadata, som myndigheden har registreret, naturligvis i søgbar form (XML-filer) – typisk sådan noget som titel, dato, afsender/modtager, dokumenttype, sagsbehandler, emneord osv osv.

I andre tilfælde, som eksempelvis politikernes e-mails, hvor der kun er få strukturerede metadata, gemmes også en søgbar version af teksten. Oplysninger som afsender/modtager, emne, dato, antal vedhæftede filer osv. uddrages i disse tilfælde af e-mailen i forbindelse med arkivering og findes i struktureret og søgbar form (som XML-filer).

1 kommentar

Uofficiel URL-forkorter til Kristeligt Dagblad

13. januar 2013 af Mikkel Munch Mortensen

Som så mange andre i min branche kan jeg godt lide at købe sjove domænenavne uden egentlig at have noget særligt fornuftigt at bruge dem til. Især er jeg glad for de såkaldte domain hacks.

I tirsdags sad jeg og prøvede at komme på et godt .li-domæne at anskaffe mig. Desværre var de gode jeg lige kunne komme på optaget, så jeg endte med at smide mine penge efter det arbejdsrelaterede krist.li.

Det oplagte var så at gøre det til en uofficiel URL-forkorter til links til Kristeligt Dagblads artikler. Også fordi URL-forkortning er en nem disciplin jeg endnu ikke havde prøvet kræfter med.

Jeg satte en deadline samme aften og gik i gang med at kode. Resultatet kan ses online på krist.li og koden bagved er tilgængelig på GitHub.

0 kommentarer

Missing graphs in Munin

9. januar 2013 af Mikkel Munch Mortensen

As some may have noticed, this site has been down for a while, only showing a database related error message. This is because I replaced my home server in August, but never finished moving everything from the old to the new server. I'm doing this tonight. And apart from restoring the database (yay, back online!), I also ventured into moving my Munin configuration and data.

I was trying to restore my old Munin data, although there would be quite a gap since last time any data was collected. Everything seemed to work just fine, except that the graphs were missing. They simply wasn't being generated.

All files were owned by the right users and stuff like that. And searching the interwebs didn't bring me any closer. That's why I'm writing this, hoping it will help cure someone else's headache.

Not knowing what to do, I finally took the time to look at the Munin log files, including munin-graph.log where I found this:

2013/01/09 20:41:28 [RRD ERROR] Unable to graph (...)/sda1-year.png : This RRD was created on another architecture

Aha! I didn't know the RRD files were architecture dependent. Will have to remember this when we advance from 64-bit computing.

And another important lesson learned (again, again): Always look in the log files!

0 kommentarer

nyere indlægældre indlæg