detfalskested

Jeg vandt over JACK

Her er en lille musikalsk krusedulle jeg smækkede sammen på altanen i går. Jeg prøver at bekæmpe ideen om perfektionisme oppe i mit hoved og blive bedre til at dele mine små eksperimenter, selvom de tydeligvis ikke er færdige numre. For de bliver alligevel aldrig til færdige numre.

Jeg har ikke brugt en DAW siden jeg skiftede til Ubuntu i 2007 (jøsses, det er 15 år nu!). Jeg har af og til forsøgt at finde noget brugbart der kunne køre på Linux. Men hver eneste gang er jeg endt med at bruge adskillige frustrerende timer på at forsøge at få JACK til at virke. Og det er den mest effektive måde at slå den musikalske kreativitet ihjel hos mig: At slås med teknologien.

I et stykke tid har jeg doneret penge til Ardour, da det lader til at være den mest lovende open source DAW der findes. Men det er aldrig lykkedes mig at bruge den til noget, pga. problemer med JACK.

For nyligt hørte jeg om Bitwig. Det er ikke fri software. Men det kører på Linux, så jeg besluttede mig for at give det et forsøg i går aftes. Det blev hurtigt til endnu en slåskamp med JACK. Men efter et par timer lykkedes det mig at få lyd fra Bitwig – via JACK – ud af mine hovedtelefoner i stedet for højttalerne i min bærbare.

Høj på adrenalinen fra den sejr, hoppede jeg ind i Bitwig og lavede de her få takter med lettere opløftende musik, inden jeg gik i seng.

Jeg har egentlig ikke tænkt mig at bruge de indbyggede instrumenter og lydbiblioteket. Jeg vil bare gerne kunne styre mine synthesizere og samplere. Og måske optage det og bruge nogle af effekterne. Men hey, det er umiddelbart meget fint, det som Bitwig kommer med af lyde.

Forhåbentligt – efter endnu en slåskamp med JACK –kan jeg også få Ardour til at virke ordentligt.